IzdvojenoZabava i kultura

VELIKA SUBOTA Dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana

0

Danas je Velika subota, posljednji dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj. To je dan tišine i molitve, ne slavi se euharistijsko slavlje i ne dijeli se pričest. Dan je to koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću. Kako je Velika subota dan pripreme za blagdan Uskrsa, mnogi kršćani produže post i na današnji dan. Kod kuće čiste, ukrašavaju pisanice, a u nekim dijelovima Hrvatske ukućani su se nekad umivali svježom vodom punom grančica i ljubičica kao simbol ljepote i čistoće.

Vazmeno bdjenje treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja, kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svake godine se blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska.

Prema drevnoj tradiciji, za Vazmenoga bdjenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova. Dani Vazmenog Trodnevlja – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju ‘svetima’ ili ‘velikima’ jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjeg događaja kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

Više u kategoriji Izdvojeno