IzdvojenoZabava i kultura

[FOTO] Planinarska škola HPD Grabovica Ploče na Mosoru

0

Prema godišnjem planu izleta u sklopu opće planinarske škole polaznici su prošli vikend, 16.-17.3. išli na planinarenje na Mosor.

Prenosimo izvještaj Frane Medaka:

Na izletu je sudjelovalo dvanaest članova HPD Grabovica i HPD Adrion. Iz Ploča se automobilima krenulo na izlet oko 7 sati prema selu Gornje Sitno odakle smo laganim usponom za sat vremena došli do planinarskog doma Umberto Girometta gdje smo se smjestili i ostavili stvari. Kad smo krenuli prema Velikom Kablu, najvišem vrhu Mosora, nebo su prekrili sivi oblaci, a dok smo došli do najstrmijeg dijela uspona kiša je već padala. S vrha gdje je postavljen veliki drveni križ inače se pruža prekrasan pogled na sve strane ali mi smo vidjeli samo kišu i oblake.

Nakon pauze za ručak iz ruksaka nastavili smo našu turu mokrom i tehnički zahtjevnom dionicom grebenskog puta do Vickovog stupa gdje smo napravili još jednu pauzu. Kiša je prestala padati a mi smo se uputili u dom gdje smo se obradovali toploj i ukusnoj večeri. Slijedilo je ugodno druženje uz karte i društvene igre. Većini je ovo bilo prvo noćenje u planinarskom domu.

U nedjelju je osvanuo vedar i sunčan dan. Nakon doručka i kave uputili smo se na Istarsku glavicu gdje smo ponovili vježbe iz čvorologije i orijentacije. Za razliku od subote kada smo bili uskraćeni za vidike, sad se pogled pruža na sve strane. Split vidimo kao na dlanu, a u daljini prepoznajemo otoke Brač, Hvar, Svetac…

Spuštamo se natrag u planinarski dom gdje je sve prepuno planinara i izletnika koji su odlučili iskoristiti lijepo vrijeme i provesti ga u prirodi. Na povratku smo posjetili špilju Vranjaču gdje nam je vodič ispričao zanimljivu priču o otkriću špilje, geologiji i živom svijetu koji živi u podzemlju. U Ploče smo se vratili u popodnevnim satima.

Frane Medak
HPD Grabovica, Ploče

Više u kategoriji Izdvojeno