IzdvojenoRegija

PROMJENJIVO Vrlo nestabilno, uz manje zahlađenje pa opet južina

0

Prvi vikend kalendarskog proljeća donijet će raznoliko vrijeme. Dok će u petak i subotu još biti suho, nedjelja donosi prolazak frontalnog poremećaja i manje zahlađenje, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Promjenu vremena donijet će hladna fronta koja će znatno više utjecati na unutrašnjost zemlje, nego Dalmaciju. U Lici i Gorskom kotaru u noći sa subote na nedjelju bit će snijega, no u Dalmaciji takve scenarije nećemo gledati.

Danas nas očekuje djelomično sunčano i suho vrijeme. Još ujutro na sjevernom Jadranu bura koja će sve više slabiti tijekom dana, a popodne će na otvorenom moru zapuhati tramontana. Jutro značajno toplije u odnosu na četvrtak s minimalnim temperaturama većinom od 6 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Djelomično sunčano i suho bit će u subotu. Nakon noći u kojoj će vjetar biti slab, danju će zapuhati jugo koje će prema večeri jačati, kada će na moru imat vrlo jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka bez promjene u odnosu na petak, danju većinom od 16 do 21°C.

Nedjelja donosi prolazak frontalnog sustava preko Jadrana. Oborine će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, ali će se brzo premještati preko Dalmacije dalje na jugoistok. Lokalno može zagrmjeti, a snijeg je moguć samo u najvišem gorju Dalmacije. Tijekom dana sa zapada postupan prestanak oborina, zatim razvedravanje. Jugo će već u noći na sjevernom Jadranu okrenuti na tramontanu, širit će se na sva područja tijekom dana. Na otvorenom moru će biti vrlo jakih udara tramontane. Danju će i dalje biti toplo, popodne i osobito navečer nastupit će osjetno zahlađenje.

U ponedjeljak nas očekuje hladno jutro, mjestimice u Zagori s mrazom. Bit će suho. Novo naoblačenje i jugo očekuje nas u utorak, a u srijedu su mogući udari juga do 100 km/h. Bit će toplije, povremeno uz kišu i pljuskove. Juga će biti i u četvrtak, a novo je već na vidiku u sljedeću nedjelju, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.