IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

DOBRA VIJEST Stižu nam manji računi za vodu, najavljeno ukidanje vodnog doprinosa

0

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan kazao je četvrtak da će ukidanje vodnog doprinosa rasteretiti poduzetnike parafiskalnih nameta, a građani mogu očekivati smanjenje računa za vodu u iznosu od 20 eura godišnje.

‘‘Kada govorimo o računima za vodu, prosječni mjesečni račun za kućanstvo iznosi 26 eura, a godišnji račun 319 eura. Sa ovim smanjenjem tarifa, naknada za korištenje voda i naknada za zaštitu vode, račun se smanjuje za 1,5 eura mjesečno i za 19 eura na godišnjoj razini‘‘, rekao je ministar Habijan u Hrvatskom saboru.

Izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva ukida se vodni doprinos koji su do sada naplaćivale Hrvatske vode, a investitori u građevini će, prema procjenama, time uštedjeti oko 17 milijuna eura godišnje.

‘‘Uzmimo za primjer investitora koji želi investirati u građevinu za poslovne namjene u zoni A, to se odnosi na Grad Zagreb ili na more gdje su i najskuplje cijene. Ušteda za volumen od 1.500 metara kubnih ili 500 metara četvornih je 1.666 eura‘‘, kazao je ministar.

Vodni doprinos jedan je od parafiskalnih nameta čije je ukidanje ili smanjenje predviđeno Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja teških ukupno 136 milijuna eura.

‘‘Bilo kakav parafiskalni namet je trošak za investitore, ali ujedno i za građane, to je administrativna barijera u vidu vremena koje se mora potrošiti‘‘, istaknuo je Habijan.

Ministar gospodarstva napomenuo je da ukidanje vodnog doprinosa neće imati negativan utjecaj na gradnju objekata za obranu od poplava ili sustava za navodnjavanje jer će Hrvatske vode navedenu djelatnost financirati iz EU sredstava. (Hina)