IzdvojenoRegija

OŽIVLJAVANJE TRADICIJE – U Opuzenu osnovan KUD “Sveti Stipan”

0

U predvorju Osnovne škole Opuzen pred dvjestotinjak uzvanika održana je svečana Osnivačka Skupština novoga KUD-a ”Sveti Stipan” Opuzen.  Pored članova inicijalnog odbora skupštini su uz zainteresirane građane Opuzena nazočili predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije, lokalne samouprave, te predstavnici udruga i djelatnosti s područja doline Neretve.

Predstavljen je statut novoosnovane udruge koja će djelovati na području kulture i umjetnosti na polju kulturne baštine i izvedbenih djelatnosti što uključuje zaštitu materijalne i nematerijalne tradicijske kulturne baštine uz glazbeno – scenski amaterizam. Prije početka svečanosti popunjeno je više od 120 pristupnica zainteresiranih članova koji će moći djelovati u različitim sekcijama raspoređenih za članove svih uzrasta. Naglašeno je kako u novome KUD-u mogu djelovati  najmlađi članovi od 3+ uzrasta do najstarije životne dobi, jer će sekcije sadržavati aktivnosti sukladne dobi i interesu članova – od učenja brojalica za najmlađe,  tradicijskog pjevanja, izrade rukotvorina, mandolinskog orkestra do drugih aktivnosti kojima će se oživljavati bogata tradicija koja korijene vuče iz daleke kulturne povijesti Opuzena i prošlog stoljeća kada je u ovome gradu djelovalo kulturno umjetničko društvo ”Ivo Ključe – Uče” kojeg pamte mnogi građani.

POČETAK NOVE KULTURNE ERE U OPUZENU

Inicijativa o osnivanju KUD-a kod mnogih je opuzenaca od prve najave članova Odbora na društvenim mrežama izazvala oduševljenje, pa su se mnogi svojevoljno ponudili svoja umijeća i vještine prenijeti na druge; primjerice, izrade oruđa za poljoprivredu, pletenja košara od vrbe, izrade vrši, buraća, bukara te mreža za ribolov. Sve je to samo dio baštine koja objedinjuje čitavo područje delte Neretve. Mnoga će se kulturna bogatstva aktivnostima u KUD-u, nadaju se inicijatori, otrgnuti od zaborava te ostaviti u naslijeđe novim naraštajima. Starije građane posebno veseli rekonstrukcija nekih starih običaja iz područja glazbe, događanja, glume, rukotvorina koje će po dobnim skupinama voditi opuzenski entuzijasti koji su od svojih sugrađana već dobili srdačnu podršku.

NOVI ČLANOVI SU DOBRODOŠLI

Na Osnivačkoj Skupštini KUD-a ”Sveti Stipan” istaknuto je kako svi zainteresirani još mogu zatražiti pristupnice koje moraju popuniti da bi postali aktivni ili podupirujući članovi, a više informacija nalazi se na facebook stranici novoga KUD-a.

Foto: Milojko Glasović