Zabava i kultura

Ovdje možete pratiti gdje se trenutno nalazi Djed Božićnjak

0

SJEVERNOAMERIČKO zapovjedništvo za protuzračnu obranu (NORAD) pažljivo prati sve znakove mogućih prijetnji u zračnom prostoru iznad SAD-a, no u ovo doba godine tradicionalno prati i kretanje legendarnog lika koji dostavlja poklone djeci širom svijeta – Djeda Božićnjaka.

“Na Badnjak NORAD ima još jednu posebnu misiju, praćenje Djeda Mraza dok putuje svijetom. Ovo je 68. godina Noradove provedbe ove važne misije, a djeca i obitelji diljem svijeta moći će nazvati i pitati NORAD-ove operatere uživo o lokaciji Djeda Božićnjaka 24. prosinca”, rekao je Pentagonov tajnik za tisak, general bojnik zračnih snaga Pat Ryder.

Internetsku stranicu NORAD-a www.noradsanta.org na kojoj se bilježi svaki korak Djeda Božićnjaka svake godine pogleda 15-ak milijuna ljudi iz više od 200 zemalja svijeta. Tradicija praćenja Djeda Božićnjaka započela je 1955. kada je robna kuća u Colorado Springsu objavila pogrešan telefonski broj Sjevernog pola u novinskom oglasu.

Telefon je zazvonio u sjedištu NORAD-a i s jedne je strane bila mala djevojčica, a s druge pukovnik Harry Shoup. Kad je shvatio razlog poziva, američki časnik uvjerio je zabrinutu djevojčicu da je Djed Božićnjak na putu, a kad se povećao broj djece koja su nazivala objavljeni broj, zapovjedništvo je dodalo novu zadaću svojoj misiji.