Politika i gospodarstvo

LOVCI ČUVAJTE SE KAZNE! Olovna sačma je zabranjena, u lov idite samo sa bezolovnim streljivom

0

Lovcima će se u narednoj godini dijeliti besplatni bezolovni lovački meci kako bi se povećao interes za korištenje ovog streljiva, a posebno u svjetlu činjenice da je korištenje olovnog streljiva već sada zabranjeno na području vlažnih i močvarnih staništa.

Trovanje olovom iz lovačkog streljiva jedna je od ozbiljnijih prijetnji za opstanak bjeloglavih supova i drugih ptica grabljivica. Uz opasne pesticide, azbest, smog ili živu, olovo je jedna od najopasnijih kemikalija zbog svoje toksičnosti i široke rasprostranjenosti u čovjekovu okolišu.

Osim što je prijetnja za ptice, olovo šteti ljudskom zdravlju. Negativno utječe na gotovo svaki organski sustav. Olovo je tihi ubojica. Simptomi trovanja su nezamjetni, a čak i male količine imaju negativan učinak na zdravlje ljudi i prirode.

Podsjetimo, korištenje pa čak i samo nošenje streljiva s olovnom sačmomu močvarnim staništima i 100 metara oko njih protuzakonito je i novčano kažnjivo u svih 27 zemalja Europske Unije (EU) kao ina Islandu, u Norveškoj i Lihtenštajnu. Novčanom kaznom od 6.636,14 do 13.272,28 eura (od 50.000,00 do 100.000,00 kuna) kaznit će se lovoovlaštenik.

Novčanom kaznom od 1.327,22 do 1.990,84 eura (od 10.000,00 do 15.000,00 kuna) kaznit će se i odgovorna osoba kod lovoovlaštenika (najčešće je to predsjednik lovačkog društva) i sam počinitelj (lovac koji krši zabranu). Nadzor će na terenu obavljati sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Republike Hrvatske, piše Dubrovački vjesnik.