Počela je berba klementina u dolini Neretve. Nazivaju je božićnim voćem jer brzo sazrijeva i njezina berba traje samo tri tjedna – od završetka berbe mandarina do blagdana, prenosi HRT.
Nakon berbe mandarina, za proizvođače na neretvanskim plantažama nema odmora. Burovito vrijeme poslije kiše idealno je za berbu mirisnih klementina.
– Ove godine je urod klementine dosta smanjen, ali je zato kvaliteta kao nijedne godine. Očekujemo iz naše proizvodnje da ćemo imati nekih tristo tona klementine i očekujemo nekih šesto do sedamsto tona otkupa. Znači, ukupno tisuću tona klementine, rekao je Ivan Bjeliš, otkupljivač, ”Agro Neretva”, Opuzen.
– Uglavnom mandarina je tu po meni puno lakša, ali i klementina, ako joj date dosta pažnje i rada, ona zna dati dobru kvalitetu i naravno ima bolju cijenu od mandarine i trajnija je, može više stajati, naglasio je Goran Vuinac, proizvođač, Blace.
Prosječna otkupna cijena po kilogramu trenutačno iznosi šezdeset centi. Proizvođači su zadovoljniji nego s mandarinom, ali je berba dosta kraća, prenosi HRT.
– Veći su troškovi, manja je berba, znači nije 32 gajbe, nego 22 gajbe, a to je deset gajbi manje nego normalno od mandarine. Znači, povećava se trošak rada. Kada se sve plati, cijena je negdje tu, istaknuo je Stjepko Tutavac, proizvođač, Opuzen.
Berba je brza jer se plodovi beru rukama. No, neka su stabla ekstremno visoka, pa su u ovom poslu potrebni spretni berači.
– Nekako ipak ih je najljepše vidjeti ovako na Božić još kad su ukrasne grančice, bar što se mene osobno tiče i draže su mi od mandarina, govori Anđelka Milanović.
Zbog svog specifičnog mirisa dobro će doći i za blagdanske kolače. Neretvanski proizvođači naglašavaju kako će berba biti gotova do Božića, a ovog aromatičnog voća na našem tržištu bit će dovoljno za sve ljubitelje.
Mateja Delija/HRT