EkologijaIzdvojeno

FESTIVAL BOJE PLOČE: Instalacija „Zeleni dnevni boravak“ – za održivu budućnost i očuvanu prirodu

0

Festival boje Ploče: instalacija „Zeleni dnevni boravak“ – za održivu budućnost i očuvanu prirodu 🌿☘️🍀🍃

Udruženim aktivnostima Grada Ploča i odgojno-obrazovnih ustanova, okupljenih oko tema održivosti, umjetničkih intervencija i poruka koje su oblikovali najmlađi sugrađani, Ploče uskoro dobivaju zanimljivu instalaciju na javnoj površini pod imenom „zeleni dnevni boravak“.

U samom centru grada, na trgu ispred crkve, postavit će se instalacija sačinjena od zelenih zidova od kartona, dekoriranih različitim vrstama lišća od papira, s prigodnim tematskim elementima i dodacima. „Zeleni boravak“ postavljat će se u četvrtak, 9. studenog u periodu od 9:30 do 15:00 sati, uz poziv svim građanima da dođu i pogledaju ovaj zanimljiv umjetnički rezultat.

On je nastajao tako da se u svakoj gradskoj odgojno-obrazovnoj ustanovi odvijao jedan dio aktivnosti, u koordinaciji pedagoga, odgajatelja, učitelja i profesora, a kao završni korak svi elementi spajaju se u zajednički prostor koji postaje poput scenografije za fotografiranje i snimanje.

Istovremeno će se odvijati i aktivnost facepaintinga, organizirani dolazak djece iz vrtića i škola, a svi zainteresirani prolaznici dobit će svoju „zelenu“ te priliku da se fotografiraju u „zelenom dnevnom boravku“, kao obećanje da će sami biti „zeleni“ građani.

U nastavku neke od „zelenih“ poruka koje će biti prezentirane, a koje su napisala naša djeca:

„Postoji dio prirode koji ne doživljavamo, a vrijedi koliko i mi… Pogledaj oko sebe!“

„Postoji svijet u kojem svi žive u zajedništvu i skladu… Izgradimo ga!“

„Planet Zemlja je naš jedini dom. Ako uništavamo nju, uništavamo sebe!“

„U šumi dubokoj, tiha noć sjaji, zvijezde mi pokazuju put.
Prirodna harmonija smiruje mi dah.“

„Zelenom šume šume, prozirno vjetrovi miluju, more plavom smiruje, sunce žutom zagrije.“

„Skačemo skupa, njišemo se skupa,sanjamo skupa,dišemo skupa… Ja i moja priroda.“

U organizaciji Grada Ploča uz sufinanciranje Dubrovačko-neretvanske županije, a u koordinaciji s ravnateljima Dječjeg vrtića Ploče, osnovne škole „Vladimir Nazor“ Ploče te Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Ploče, kroz ovu manifestaciju okupljaju se sve odgojno–obrazovne ustanove s ciljem udruživanja snaga, znanja, kreativne energije te oblikovanja uradaka koji se mogu predstaviti javnosti kako bi se djeca i mladi osnažili te kao aktivni stanovnici prezentirali svoje radove i poruke te tako gradili identitet grada.