IzdvojenoZabava i kultura

GRAD KAO POZORNICA ZA ČITANJE Na Prišnici srednjoškolci snimali videouradak “Riječi u pokretu”

0

Grad kao pozornica za čitanje – Riječi u pokretu

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2023. godine održava se pod nazivom Književnost bez granica, a posvećena je književnim prevoditeljicama i prevoditeljima.

Narodna knjižnica Ploče iskoristila je ovu priliku i odlučila da njihova ovogodišnja projektna radionica Grad kao pozornica za čitanje – Riječi u pokretu bude u duhu teme MHK 2023., stoga su ove godine čitali stihove poljske pjesnikinje, prevoditeljice i književne kritičarke te dobitnice Nobelove nagrade za književnost Wisławe Szymborske.

Videouradak nastao na radionici prezentirali su na gostovanju Đurđice Čilić, izvanredne profesorice na Katedri za poljski jezik i književnost, i jedne od značajnijih prevoditeljica suvremene poljske poezije i proze – upravo je ona i prevela poeziju odabranu za radionicu.

Glavni cilj projekta je poticanje čitanja i razvoj čitateljskih kompetencija kod djece i mladih u neformalnom okruženju i na inovativan način. Projekt koji je organizirala pločanska knjižnica vodila je i osmislila Božena Delaš, lutkarski pedagog, a sudionici su bili profesorica Dejana Knežić Primorac i učenici S. Š. fra Andrije Kačića Miošića Ploče (Lovre Brnas, Ana Erak, Luka Radić, Nikol Parmać, Mara Šimović, Petra Andrijašević, Matija Glučina, Stela Mandić i Anđela Medak). Gradska lokacija koju su odabrali kao podlogu za ovo čitanje je kvart Prišnica.

Voditeljica projekta, dugogodišnja suradnica Božena Delaš o projektu:

„Kao sto kaže Szymborska poljska dobitnica Nobela, u prijevodu Đurđice Čilić, “Dogoditi se moglo, dogoditi se moralo…”, nama se dogodilo da istražimo i pronađemo pomalo neobičan “ključ” za čitanje i govorenje poezije pod nazivom Riječi u pokretu. Zadovoljstvo je raditi s mladima pod mentorstvom prof. Dejane, jer su prihvatili izazov oživljavanja izuzetnih stihova u kontekstu zanimljivih prostora vlastitoga grada, i tako ostaviti svoj otisak u umjetničkom izričaju.“

Sudionica u projektu Dejana Knežić Primorac, o projektu:

„Sudjelovanje u projektu Grad kao pozornica za čitanje – Riječi u pokretu mojim je učenicima dalo samo pozitivne povratne informacije. Djeca osjećaju poeziju i uživaju u njenim čarima. Nema ništa ljepše za profesora nego doživjeti da učenici sa zadovoljstvom čitaju poeziju na lokalitetima svoga grada. Jer što je grad bez djece, a što su djeca bez čitanja knjiga…. Zato rastimo zajedno u znanju!“

Veselimo se nastavku projekta i čitanju na otvorenom u našem gradu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija.