Politika i gospodarstvo

DANAS JE SVJETSKI DAN BEZ GRUDNJAKA Oslobodite se i pregledajte dojke

0

Iako na prvi pogled može izgledati kontroverzno, Svjetski dan bez grudnjaka koji se obilježava 13. listopada nije namijenjen poticanju mašte muškaraca, već ima dublje značenje – podizanje svijesti o važnosti zdravlja dojki, prevenciji raka i samopregledu. Ovaj dan, kada bi svaka žena trebala osloboditi grudi barem na 24 sata, održava se tradicionalno u listopadu, mjesecu koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Rak dojke je jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka među ženama diljem svijeta. U Hrvatskoj, svake godine tisuće žena oboli od raka dojke, a mnoge izgube bitku s tom opakom bolešću. No, postoji nada – ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem, šanse za preživljavanje značajno se povećavaju.

Svjetski dan bez grudnjaka pruža priliku da se žene osjećaju slobodno, ali i da se naglasi važnost samopregleda dojki. Samopregled je jednostavan postupak koji žene mogu provesti same kod kuće. Redovito izvođenje samopregleda omogućuje ženama da postanu svjesne svojih tijela i primijete bilo kakve promjene ili nepravilnosti u dojkama.

Kako napraviti samopregled dojki?

Rak dojke je izlječiv u velikom postotku, oko 90% ako se otkrije pravovremeno. Zato je iznimno važno da svaka žena redovito obavlja samopregled dojki kako bi bila upoznata sa svojim tijelom i mogla prepoznati eventualne promjene na vrijeme.

Samopregled dojki preporučuje se provoditi jednom mjesečno, najbolje nekoliko dana nakon završetka mjesečnice.

1. Skinite se do pasa, stanite ispred ogledala s ravnim leđima i gledajte svoje dojke. Pripazite na bilo kakve promjene u veličini, obliku ili boji kože. Provjerite ima li vidljivih ispupčenja, udubljenja ili promjena na bradavicama. Podignite ruke iznad glave i provjerite ima li bilo kakvih promjena u dojkama. Pripazite na izbočine, udubljenja ili asimetriju. Okrenite se na jednu, pa na drugu stranu i opet se dobro pogledajte u ogledalo. Obratite i pozornost na promjene u veličini dojke, izgledu kože ili bradavice.

2. Nakon pregleda u ogledalu slijedi pregled opipavanjem tkiva. Potrebno je leći i lijevu ruku podići iznad glave (ovakav postupak stanjuje tkivo dojke i omogućuje lakši i temeljitiji pristup tkivu). Desnom rukom se pregledava lijeva dojka. S opipavanjem se najprije počinje u gornjem dijelu dojke pipajući pazušnu jamu. Tada se pristupa tkivu dojke služeći se s tri prsta, kažiprstom, srednjim prstom i prstenjakom. Treba raditi male kružne pokrete. Pregled se radi jagodicama prstiju. Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta. Počinje se pokretima koji su nježni i više površinski, a završava onima kojima se prodire dublje u tkivo dojke. Opisani postupak bi trebalo ponoviti za drugu dojku.

3. Ako se nešto napipa, osjeća pod prstima poput kvržice, nema potrebe za paničarenjem jer gotovo 80 % kvržica bude dobroćudno. Svejedno treba otići liječniku na daljnju kontrolu kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Briga o zdravlju dojki je od izuzetne važnosti

Žene u dobi od 40 godina i starije trebaju redovito, svake dvije godine, obavljati mamografski pregled. Mamografija je posebna pretraga koja može otkriti rane promjene u dojkama koje nisu vidljive drugim metodama. Za žene u dobi od 50 do 69 godina, postoji Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. One će na svoju kućnu adresu primiti poziv s točnim mjestom i vremenom obavljanja mamografskog pregleda.

Ako nisu primile poziv, mogu se slobodno obratiti na besplatni broj telefona 0800 200 041.

Zapamti, briga o zdravlju dojki je od izuzetne važnosti. Redoviti samopregledi i mamografski pregledi mogu biti ključni u otkrivanju raka dojke u ranim stadijima, što značajno povećava šanse za izlječenje. Ne zanemaruj svoje zdravlje, već poduzmi korake kako bi bila informirana i zaštitila sebe. (HRT)