Gradsko društvo Crvenog križa Ploče, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križom, u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“, organizirao je tečaj junior-spasilac.

Tečaj u trajanju od tri dana uspješno je prošlo 8 polaznika, učenika sedmih razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Ploče.

Tečaj su vodili Tanja Marinković/ Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja i Ivan Jurić/koordinator spasilačke službe Dubrovačko-neretvanske županije.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći kojima ih je podučila dr. Petra Rapić (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova).

Osim predavanja, polaznici tečaja praktični dio nastave odradili su na bazenu.

Nakon dva dana teoretske i praktične nastave, svi polaznici trećeg dana su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita i time stekli diplome junior-spasilac.

Ovim tečajem pokušava se predočiti djeci prava slika o spasiocima kako bi se jednom kada postanu punoljetni mogli odgovorno baviti ovim zanimanjem.

Pohvale svim sudionicima. Čestitamo im na uspješno položenom tečaju i želimo da, ako se nađu u situaciji za koju su obučeni, uspješno primjene usvojena znanja i vještine.

Tekst i foto: Crveni križ Ploče

Više u kategoriji Grad