IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

HDZ PLOČE Izvršenje gradskog proračuna u prvih šest mjeseci: Izvana jadac, iznutra jadac

0

Priopćenje HDZ-a Ploče prenosimo u cijelosti:

Danas je Gradonačelnik Krstičević pred gradske vijećnike stavio prijedlog polugodišnjeg izvješća o izvršenju proračuna Grada Ploča za razdoblje 1.1.2023.-30.6.2023.

Prilika je to da se gradski vijećnici, a i javnost, još jednom poslušaju nemušta izlaganja gradske vlasti, odnosno gradonačelnika Krstičevića i pročelnika za financije Živkovića (op.a. multipraktika za financije i glazbenu umjetnost). Tom prigodom će pokušati objasniti kako su u samo šest mjeseci uspjeli ponovo ostvariti manjak u proračunu, i to u iznosu od 782.780 €, odnosno 5.897.855 kuna. Kada ovom iznosu pridodamo i akumulirani manjak od prošlih godina dolazimo do iznosa od 13.349.698 kuna (1.771.809 €), ne računajući izdatke za otplatu zajmova (HBOR i Državni proračun) u prvoj polovici tekuće godine u iznosu od 39.536 €. Ono što je još važnije, zanima nas kako će vijećnicima, odnosno građanima, objasniti kako su za to isto vrijeme na troškove hrane i pića, tzv. reprezentacije, uspjeli potrošiti 16.444 €, a istovremeno je na realizaciju projekta POS-a, ulaganja školstvo i zdravstvo, ili primjerice Savjet mladih, potrošeno sramotnih 532 €!

Da bi situacija bila još žalosnija, sam pogled na strukturu planiranih prihoda od strane vladajućih govori o potpunom manjku ideja i sposobnosti za upravljanje. Naime, glavna okosnica gradskih primanja su komunalni doprinosi i naknade, kao i prodaja gradskog zemljišta, kapitalne pomoći i EU fondovi. U konačnici, kada se pregledaju brojke vidimo da je Grad u proteklih šest mjeseci planirao uprihoditi čak 7.229.207 €  (54.468.460 kuna), međutim ostvareno je sramotnih  13,9 %, odnosno 1.006.615 € (7.584.340 kn). Sve to ne bi trebalo toliko žalostiti da nas sve skupa tješi činjenica kako je Grad odlučio ovu godinu posvetiti nekim velikim, da ne kažemo, kapitalnim ulaganjima pa da zbog toga žrtvujemo gradsku blagajnu, no toga čini se, nema na vidiku.

U prilog rasulu u gradskoj blagajni govori i činjenica kako gradske službe i Gradonačelnik nisu na zahtjev vijećnika dali na uvid podatke o obvezama Grada prema dobavljačima kao i stanje novca na računu Grada. Kada bi još vidjeli i te podatke, mislim da bi svi skupa mogli sjest i plakat.

U ovakvoj situaciji s gradskim proračunom na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Gradonačelnik je predložio, a Gradsko vijeće usvojilo Odluku o tome da participaciju koju su do sada plaćali roditelji za svoju djecu smještenu u Dječjem vrtiću na sebe preuzme Grad Ploče. Ova inače hvale vrijedna gesta bi bila pohvalna da se Grad odlučio na ovaj potez zbog viška u proračunu ili da je barem pokušao objasniti vijećnicima i građanima na koji način to planira ostvariti. Situacija sve više sliči na predizborno vrijeme kada se dijeli šakom i kapom. No, to i ne bi bio neki problem da se ima od čega dijeliti. Možda Grad ovaj problem planira  riješiti kroz daljnju prodaju gradskog zemljišta ne bi li osigurao besplatan vrtić barem jednu godinu. No, bilo kako bilo, imamo situaciju da je kvaliteta usluge u gradskom vrtiću sada pod još većim udarom budući da je izostala participacija roditelja. Dakle, izvršen je financijski udar na prihode Dječjeg vrtića a na nama je zapitati se da li će Grad moći redovito podmirivati svoje obveze prema vrtiću kad ionako već duži niz godina ne podmiruje druge obveze i gomila gubitke.

Prikaz je to rada vladajućih gdje ispod sklepane fasade stoji još jadnije realno stanje. Očito je samo bitan PR koji od javnosti treba sakriti sve nedostatke muralima. Možda, uskoro i oslikanim cestama, po uzoru na metropolu. A da, mi još nemamo dovršene ceste u gradu, možda i to dočekamo.

Ivan Škarić, predsjednik GO HDZ-a