Umjetni zaslađivači, koji se nalaze u dijetnoj Coli i žvakaćim gumama bez šećera, mogli bi povećati rizik od dijabetesa tipa 2, upozoravaju znanstvenici, prenosi britanski Sun.
Novi savjet Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kaže da zamjena šećera zaslađivačima neće pomoći u mršavljenju i može izazvati rak.
SZO sugerira da se ljudi ne bi trebali okretati zaslađivačima koji nisu šećer poput aspartama, saharina…
Umjesto toga, trebali bi razmisliti o jedenju hrane s prirodnim šećerima, kao što je voće, kao i držati se nezaslađene hrane i pića.
Nova studija, objavljena u časopisu Diabetes Journal, otkrila je da su ljudi koji su konzumirali umjetna sladila bili izloženiji riziku od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koji nisu.
Istraživači su napisali: “Ova otkrića jačaju dokaze da ovi aditivi možda nisu sigurna alternativa šećeru.
“Također pruža važne uvide u kontekstu tekuće svjetske reevaluacije umjetnih zaslađivača od strane zdravstvenih vlasti.”
Francuski su znanstvenici devet godina analizirali prehranu i zdravlje 105.588 ljudi. Do kraja studije, 972 sudionika razvilo je dijabetes tipa 2.
Stručnjaci su otkrili da su oni koji su konzumirali između 16 i 18 mg umjetnih zaslađivača dnevno imali 69 posto veće šanse za razvoj ovog stanja od onih koji su jeli manje.
Dok su oni koji su jeli i pili proizvode koji sadrže aspartam imali 63 posto veće šanse za razvoj bolesti.
Zasebno izvješće Zajedničkog FAO/WHO stručnog odbora za prehrambene aditive (JEFCA) presudilo je da su postojeće dnevne granice aspartama sigurne.
To je oko 40 mg po kg tjelesne težine – između devet i 14 limenki – dnevno.
Neovisni stručnjaci rekli su da to ne znači da bi ljudi trebali nastojati piti tu količinu, jer to može uzrokovati druge zdravstvene probleme.
No, u komentarima su mnogi naveli da dijabetes uzrokuje unos previše šećera i ugljikohidrata, te su mnogi govorili da treba piti ‘zero sugar‘ pića i žvake kako se ne bi ‘provocirao‘ inzulin. Postavlja se pitanje koji to mehanizam u bezšećernim zaslađivačima pokreće dijabetes. Svakako, ako daljnja istraživanja podrže ovaj ‘nalaz‘, čeka nas opet jedan zaokret.
No, jedno je sigurno –
“Također pruža važne uvide u kontekstu tekuće svjetske reevaluacije umjetnih zaslađivača od strane zdravstvenih vlasti.”
Francuski su znanstvenici devet godina analizirali prehranu i zdravlje 105.588 ljudi. Do kraja studije, 972 sudionika razvilo je dijabetes tipa 2.
Stručnjaci su otkrili da su oni koji su konzumirali između 16 i 18 mg umjetnih zaslađivača dnevno imali 69 posto veće šanse za razvoj ovog stanja od onih koji su jeli manje.
Dok su oni koji su jeli i pili proizvode koji sadrže aspartam imali 63 posto veće šanse za razvoj bolesti.
Zasebno izvješće Zajedničkog FAO/WHO stručnog odbora za prehrambene aditive (JEFCA) presudilo je da su postojeće dnevne granice aspartama sigurne.
To je oko 40 mg po kg tjelesne težine – između devet i 14 limenki – dnevno.
Neovisni stručnjaci rekli su da to ne znači da bi ljudi trebali nastojati piti tu količinu, jer to može uzrokovati druge zdravstvene probleme.
No, u komentarima su mnogi naveli da dijabetes uzrokuje unos previše šećera i ugljikohidrata, te su mnogi govorili da treba piti ‘zero sugar‘ pića i žvake kako se ne bi ‘provocirao‘ inzulin. Postavlja se pitanje koji to mehanizam u bezšećernim zaslađivačima pokreće dijabetes. Svakako, ako daljnja istraživanja podrže ovaj ‘nalaz‘, čeka nas opet jedan zaokret.
No, jedno je sigurno – ljudi pijte vodu, šećera jedite malo ili nikako i konzumirajte prirodne proizvode. Ostavite se tvorničke hrane, sokova…
. Ostavite se tvorničke hrane, sokova…