IzdvojenoZabava i kultura

Kartolina iz Ploča: Mate Rončević ovog je ljeta novinare odveo doma i upoznao ih s ljepotama života na jugu

0

Pločanin sa stalnom adresom u Zagrebu, naš Mate Rončević, gdje god se pojavi privlači pozornost. Pa čak i kad je na godišnjem odmoru. Prenosimo reportažu i razgovor koji je vodio s novinarkom Ivom Kordić za after5.hr

Kartolina nas je ovog ljeta odvela prvo u Zadar, zatim do Barić Drage, a sada idemo nešto južnije – u Ploče, gdje nas je ugostio Mate Rončević. PR menadžer iz agencije PRiredba svakog nas ljeta veseli svojim objavama na društvenim mrežama pa, čak i ako niste na moru, njegove fotografije tako dobro prenose taj ljetni đir, odmor i uživanje doma, sa svojima.

Dok smo razgovarale o sugovornicima za Kartolinu, jedna od slika koju smo odmah imale u glavi Matin je odlazak na plažu s drobilicom za led i pravljenje koktela. Istog smo trena znale, on je idealan za Kartolinu, to je jedan od onih ‘dolce far niente’ momenata i vrijeme je da otputujemo na jug Hrvatske. Idemo u Ploče.

Kada dođeš u svoje mjesto, imaš li neke rituale zbog kojih znaš da je godišnji odmor počeo?

Tek onog trenutka kad ugledam čuvenu tablu s natpisom Makarska riviera za mene službeno počinje godišnji odmor – mama, evo me doma!

Na kojim se mjestima osjećaš skroz opušteno i bezbrižno, koja su ti mjesta definicija godišnjeg odmora?

Malo predivno mjesto Brist 15-ak km od Ploča ima najljepšu plažu na svijetu, a ljepote mekog žala sljubljenog s azurnim morem nikada se neću zasititi. Tik uz plažu je i hotel Riva, gdje smo moje društvo i ja već kao doma, zatim ušće Neretve za koje sam kao Pločanin vezan srcem i dušom, te Baćinska jezera, sedam jezera koja, ne bez razloga, nazivaju biserima kraljice Teute. Imam sreću da ljetujem na prelijepom, ali i geografski vrlo raznolikom i zanimljivom području pa se često zna dogoditi da se u jednom danu ujutro kupamo na plaži u Bristu, popodne na jezerima, a navečer na ušću.

Postoje li neke aktivnosti rezervirane samo za godišnji?

Naravno. Imamo ručnu drobilicu, kojom nasred plaže drobimo led za naše osobne signature koktele, što nas neizmjerno zabavlja, kao i sve oko nas. To je jedina aktivnost kojom se bavimo, nasmijavamo i sami sebe, a i sve kupače na plaži.

Nadoknađuješ li na godišnjem nešto što zbog posla ne stižeš preko godine?

Apsolutno ne. Tijekom cijele godine čitam, idem u kino, gledam filmove i serije, posjećujem muzeje i kazališta i jedino što radim za vrijeme svog godišnjeg je: ležim i jedem i pijem u neograničenim količinama. Ono što je postalo sinonim za neinventivnu turističku ponudu moj je ultimativni izbor – sunce i more! Nosim dvije majice naizmjence, bermude i borolete, a ako baš iskrsne neka prilika, posudim košulju iz očevog ormara.

Imaš li jelo ili piće koji ti simboliziraju godišnji odmor?

Moji roditelji su vrsni kuhari i veselim se svemu što će staviti na stol, ali ako baš moram izdvojiti, onda bi to bile mušule na buzaru i hladni gemišt dva u tri.

Tko su ljudi koji ti čine godišnji potpunim?

Već godinama godišnji odmor provodim s istim ljudima. To su moji najbliži prijatelji, petero nas je, znamo se cijelog života i već se znamo sporazumijevati i bez riječi, mi pričamo jezikom mora.

Koji je tvoj recept za savršenu ljetnu večer? Tko, što, gdje i kako?

Ponekad se dogodi da se jutarnje kupanje u Bristu pretvori u ručak, pa popodnevno spavanje na plaži pa večeru i tako do sitnih sati, potpuno spontano i bez plana ili dogovora… Takve večeri su za mene savršene.

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo