Sport

SITNO SE BROJI Neretvani se pripremaju za Maraton lađa: Kome će ove godine pripasti štiti kneza Domagoja?

0

Neretva, lađa, život. Svatko iz doline stavit će znak jednakosti između ove tri stvari. I Neretva i lađa omogućavale su život, a život je, pak, održavao i Neretvu i lađu. Jedno bez drugoga jednostavno – ne može.

Ono što je tovar bio u ostatku Dalmacije, to je lađa bila za stanovništvo doline Neretve. No, kako vrijeme ide, korijeni se olabave, a zaborav potpomognut tehnologijom zna progutati i najčvršće temelje svakodnevice. Tako je bilo i s lađom.

Maraton lađa na Neretvi počinje za sedamanest dana. Rijeka Neretva toga dana će biti pretijesna za sve lađarske ekipe koje će sudjelovati na ovom jedinstvenom sportsko-zabavnom natjecanju u dužini od 22.5 kilometara od Metkovića do Ploča.

Maraton se tradicionalno vozi u drugu subotu kolovoza. Od 1998 godine kada je vožen prvi put vožen pa do danas Maraton je postao najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja.

Sudionici se lađama utrkuju uzduž rijeke Neretve, i to od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.

U utrci svake godine sudjeluju brojne lađarske ekipe i stotine veslača koji daju sve od sebe.  No, u toj utrci, iako je stvar prestiža, pobjeda ipak nije najvažnija. Najvažnija je hrabrost i želja za održavanjem tradicije, podsjećanje na život i trud naših starih.

Lađe moraju biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom s točno utvrđenim brojem i dimenzijama rebara, a trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. U svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.

Uz Maraton lađa, vozi se i Maraton lađarica od Metkovića do Opuzena u dužini od deset kilometara te brzinske utrka za izbor startnih pozicija.