0

Za nama je najtoplije jutro dosadašnjeg tijeka godine. Velik dio Dalmacije imao je tropsku noć, što znači da se minimalna jutarnja temperatura nije spuštala ispod 25,0°C.

Pri tome je Dubrovnik bio najtopliji s 28,8°C. Slijedi Komiža s 28,1°C, Split 27,8°C, Palagruža 28,6°C, Makarska 26,9°C, Hvar 26,9°C, Šibenik 26,6°C itd.

Jutrošnje minimalne temperature zraka (Pljusak.com)

Međutim, događaj koji je obilježio prošlu noć je prolazak olujnog sustava preko područja susjedne BiH. Njegov prolazak izazvao je sredinom noći jaku buru u Dalmaciji s olujnim udarima. Bura je donijela dosad najjači fenski učinak na našim područjima. O tome svjedoče izmjereni podaci s meteoroloških postaja, prenosi Dalmacija Danas.

Tako su tri različite meteorološke postaje oko 1:30 zabilježile skok temperature zraka na nevjerojatnih 36°C. To je ujedno bila viša vrijednost temperature zraka od izmjerenog dnevnog maksimuma u utorak. Ovako visoke vrijednosti noćnih temperatura, osobito iza ponoći, još nikada nisu zabilježene u Dalmaciji u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. U to vrijeme gotovo je cijela obala imala temperatura zraka iznad 30°C.

Više u kategoriji Regija