Zabava i kultura

Na rođendan velikog pjesnika u Vrgorcu dodijeljena Nagrada “Tin Ujević”

0

Među 52 knjige poezije, najbolja je ona Ivana Klarića, objavljeno je na dodjeli 43. Nagrade “Tin Ujević” koja se održala sinoć u njegovu rodnom mjestu Vrgorcu – na rođendan kultnog pjesnika.

Šibenski odvjetnik i književnik Ivan Klarić autor je “Magnituda” koje su proglašene najboljom knjigom poezije. Taj autor s bogatim iskustvom trenutačno živi na Siciliji, ali istaknuo je da je čast biti u Vrgorcu.

Društvo hrvatskih književnika podsjetilo je okupljene i na Tinovu tvrdnju: „Umjetnik živi u svome djelu, a nikako u svome životu.“

Dojmove laureata i članova žirija donosi ekipa Vijesti iz kulture HRT-a:

– Moja deseta zbirka “Magnitude” je pjesnička zbirka koja govori o našim unutarnjim, metafizičkim stanjima, stanjima na koja mi, nažalost, u modernom vremenu brzine i površnosti zaboravljamo. Treba nadograditi jedan kamen na suhozid tradicije, i onda to predati drugima, izjavio je laureat Ivan Klarić.

Povjerenstvo u sastavu Ivan BabićLidija Bajuk Krešimir Bagić istaknulo je kako su u jedanaestoj Klarićevoj zbirci objavljena 102 teksta, najviše je pjesama pisanih slobodnim stihom, potom pjesama u prozi, a pojave se gdjekad i tekstovi koji nalikuju na lirske glose ili mikroeseje.

Na natječaj za Nagradu Tin Ujević za najbolju pjesničku knjigu tiskanu od svibnja 2022. do svibnja 2023. godine pristigle su 52 zbirke. Nagrada je pobjedniku uručena u srijedu navečer u Vrgorcu, rodnom mjestu Tina Ujevića.