0

Pravi temperaturni šok dogodio se protekle srijede kada je u većem dijelu Dalmacije zahladilo za više od 10 stupnjeva. Uslijedilo je neobično hladno jutro u četvrtak ujutro, kada je dio Dalmatinske zagore imao minimalne temperature zraka ispod 10°C, a na Dinari je izmjereno 4°C.

I današnje jutro je hladnije od prosjeka za dio godine, osobito u Zagori. Ipak, još danas nas očekuje stabilno vrijeme, prije prolazne, ali jake promjene vremena u subotu, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Danas će biti pretežno vedro. Krajem večeri na sjeveru Dalmacije i nad otvorenim morem jače naoblačenje. Na moru će zapuhati slabo jugo, navečer prema sjevernom Jadranu i umjereno. Minimalne jutarnje temperature od 10°C ponegdje u Zagori do 21°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Subota će biti vrlo promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti pljuskova i grmljavine. Najmanje oborina se očekuje na sjeveru Dalmacije, a najviše na jugu, do kraja dana ponegdje i preko 70 litara po kvadratnom metru. Lokalno, osobito u južnoj Dalmaciji, moguće je jače grmljavinsko nevrijeme. Na moru će puhati umjereno jugo, slabit će prema kraju dana. Jutro malo toplije, danju malo svježije uz najviše dnevne temperature od 22 do 28°C.

S obzirom da je postala redovna pojava da se tijekom kišnog ljetnog dana stvaraju ogromne gužve na cestama, ponajviše između Omiša i Splita, takav je scenarij moguć i ove subote.

Očekivana količina oborina tijekom subote

Nedjelja donosi postupno stabilizaciji. Veći dio dana u većini predjela bit će sunčan i suh. Ipak, još u početku na jugu Dalmacije može biti kiše i pljuskova, a popodne u srednjoj i južnoj Dalmaciji postoji mogućnost vrlo slabog i prolaznog pljuska. Puhat će slab dnevni vjetar. Jutro vrlo ugodno, danju većinom od 25 do 30°C.

Dobra vijest za ljubitelje ljeta je da nas sljedeći tjedan očekuje sunčano vrijeme uz temperature zraka koje biti u laganom, ali stabilnom porastu.

Više u kategoriji Regija