0

Dugo najavljivana reforma u području komunalnih usluga na državnoj razini zahvatila je brojna komunalna društva, koja se gase, dok se istodobno formira jedno veće poduzeće na regionalnom principu. Riječ je o drugom pokušaju spajanja lokalnih vodovoda i formiranja jednog velikog vodovodnog poduzeća koje bi građanima isporučivalo vodu.

Podsjetimo, prvi pokušaj bio je prošle godine, ali Ustavni sud je ukinuo Uredbu Vlade RH o uslužnim područjima, koja je određivala gašenje vodovoda po gradovima i općinama, zbog čega je dvadesetak gradova i općina, a među njima i Metković, podnijelo ustavne tužbe.

Međutim, nova Uredba o uslužnim područjima sadržajno se nije promijenila osim članka 40., kojim se regulira uslužno područje za pružanje vodnih usluga pod rednim brojem 38. To uslužno područje obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Kula Norinska, Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također i grad Vrgorac i općinu Gradac, osim naselja Drvenik i Zaostrog u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obuhvaća i dio naselja Živogošće (Brikva) iz općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na području doline Neretve i Vrgorca sedam je postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga – Komunalno d.o.o., Vrgorac, Izvor Ploče d.o.o., Ploče, Metković d.o.o., Metković, Vodovod Opuzen d.o.o., Opuzen, Zažablje d.o.o., Mlinište, Odvodnja Opuzen d.o.o., Opuzen, Odvodnja Slivno d.o.o., Slivno – koji će se spojiti u jedno poduzeće pod kapom vodovoda iz Metkovića, koji je određen kao društvo preuzimatelj.

Presudio je kriterij najveće količine isporučene vode za ljudsku potrošnju. Izvor Ploče izgubio je poziciju preuzimatelja jer je isporučio 43.398 kubika vode manje u odnosu na Metković, piše Šibenski.hr

Ne tako davno ideja o spajanju vodovoda i formiranju jednog zajedničkog trgovačkog društva za isporuku vode naišla je na velike otpore jedinica lokalne uprave čija su komunalna poduzeća bila određena za gašenje. Gradovi su isticali da su vodovodi, postrojenja i oprema njihovo vlasništvo te da će doći do poskupljenja vode jer novoformirana poduzeća preuzimaju i gubitke fuziranih komunalnih društava koji će se morati podmirivati iz zajedničke blagajne.

Više u kategoriji Izdvojeno