GradIzdvojeno

Studijski posjet Sloveniji predstavnika Grada Ploča i potpredsjednice Savjeta mladih Grada Ploča

0

U razdoblju od 5. – 9. lipnja 2023. godine predstavnik Grada Ploča i potpredsjednica Savjeta mladih Grada Ploča sudjelovali su na studijskom posjetu Sloveniji zajedno sa sudionicima iz drugih europskih država: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Belgije, Crne Gore i Poljske.

Tijekom studijskog posjeta sudionici su imali priliku detaljnije se upoznati s radom Nacionalnog ureda za mlade pri Ministarstvu obrazovanja Republike Slovenije, Nacionalnim Savjetom mladih, Mrežom MAMA koja okuplja sve centre za mlade u Sloveniji, kao i Uredom za mlade pri Ljubljani. Tom prigodom sudionici su imali priliku postavljati pitanja i detaljnije se upoznati s načinom na koji središnja vlast Slovenije podupire mlade, ali i sve one koji rade za mlade i s mladima.

Sudionici su također imali priliku posjetiti i više centara za mlade, pa su tako na početku posjetili dva različita centra u Ljubljani i to: Mladi zmaji i Mladinski center VIČ koji su predstavili svoj rad s mladima (s naglaskom na izazove), način financiranja, prijave/provedbe projekata i volontiranje. To prilikom su Mladi zmaji predstavili više prostora/centara za mlade na različitim lokacijama u Ljubljani, ali i jedan zanimljiv model mobilnog centra za mlade čiji je osnovni cilj približiti se što je moguće većem broju mladih, a posebno onima iz udaljenijih područja.

Pored glavnih centara u Ljubljani sudionici su imali priliku posjetiti i centre za mlade u manjim mjestima pa je tako organiziran i posjet Centru za mlade Celje u sklopu kojeg se nalazi i hostel, Centru za mlade u Zagorju ob Savi i Centru za mlade Brežice u sklopu kojeg se također nalazi hostel. Tom prilikom sudionici su imali priliku ne samo razgledati prostore, već s predstavnicima gradova, voditeljima i zaposlenicima centara razgovarati o njihovu radu, načinu financiranja, projektima, volontiranju, ali i svim drugim zanimljivostima s kojima se susreću.

Zaključno se može reći da je cilj ovog studijskog posjeta Sloveniji bio pokazati lokalne prakse rada s mladima kroz centre za mlade i na koji način su isti povezani, ali i kako nacionalna razina pruža podršku mladima i svima onima koji rade s mladima i za mlade.