GradIzdvojeno

LJEPOTA KOJA NAS OKRUŽUJE Smaragdna jezera, egzotična pješčana plaža, najveća riva u Hrvatskoj…

0

Zatvorite oči, duboko udahnite i na trenutak zamislite sedam smaragdnih jezera prepunih zelenih lopoča. Oko vas svira najljepša pjesma iz prirode poput prave Bečke filharmonije. Radi se o cvrkutu rijetkih vrsta ptica, na svakom koraku sve miriše na mediteransko bilje, a lagani maestral pruža prijeko potrebnu svježinu…

U blizini se nalazi moćno ušće jedne od najljepših europskih rijeka, kristalno čisto Jadransko more i impresivni pogledi koji pucaju na poluotok Pelješac. Ne trebate više zamišljati jer upravo to vas čeka u gradu Pločama i njegovoj zelenoj okolici koji su kao stvoreni za miran ljetni odmor.

Od povijesti i kulture, preko netaknute prirode i uzbudljivih aktivnosti na otvorenom pa sve do zavodljive neretvanske gastronomije, u nastavku saznajte što sve vidjeti (i doživjeti) ovog ljeta u ovom nerazvikanom, ali prekrasnom kraju na jugu Hrvatske!

BAĆINSKA JEZERA: ISTRAŽITE SEDAM TEUTINIH BISERA I UŽIVAJTE U UZBUDLJIVIM LJETNIM AKTIVNOSTIMA

Baćinska jezera pružaju izvanredan doživljaj prirode koji će vas ostaviti bez daha. Smještena između grada Ploča i kristalno čistog Jadranskog mora, sedam jedinstvenih jezera predstavljaju pravu oazu mira i ljepote. Njihova smaragdno zelena boja očarava i privlači pažnju posjetitelja već dok im se približavaju sa slavne Jadranske magistrale.

Kako biste istinski doživjeli Baćinska jezera, u narodu poznatija kao biseri kraljice Teute, krenite na opuštajuću šetnju koja će vas voditi kroz netaknutu prirodu. Uz pješačenje, satima možete istraživati brojne staze i puteljke koji će vam omogućiti da zastanete i uživate u spektakularnom pogledu na zelene lopoče, guste šume i kristalno čista jezera. Ako ste pak ljubitelj sportskih aktivnosti, odlučite se za vožnju na dva kotača i istražite okolne krajolike ili zaveslajte na SUP dasci i kajacima.

Naravno, ne smijete propustiti iskustvo plovidbe tradicionalnim neretvanskim lađama. Te rustikalne drvene brodice pružit će vam priliku da istražite jezera iz jedinstvene perspektive. Opustite se na palubi lađe, promatrajte ptice koje lete iznad jezera i uživajte u tišini koju pruža ovo čarobno mjesto.

UŠĆE NERETVE: OKUŠAJTE SE U SURFANJU I OKUPAJTE SE NA JEDNOJ OD NAJLJEPŠIH PLAŽA U HRVATSKOJ

Samo nekoliko kilometara od grada Ploča, nakon Rogotinskog mosta, skrenite lijevo na uski puteljak koji vodi do jedne od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Ova egzotična atrakcija privlači lokalno stanovništvo tijekom ljetnih mjeseci, a sve je popularnija među ljubiteljima vodenih sportova iz Slovenije, Češke, Njemačke, Austrije i Slovačke koji upravo ovdje dolaze upravljati zmajevima i surfati na dasci uz pomoć vjetra. Dobra je vijest da lokalni klub Kiteboarding Komin Neretva organizira školu za buduće kitesurfere i sve one koji žele iskusiti ovaj uzbudljivi vodeni sport.

Svakog ljeta na ušću Neretve održava se i spektakularni Sand Art Festival, gdje se umjetnost i priroda sjedinjuju u izvanrednom spoju. Ovaj nevjerojatni događaj magnet je za talentirane umjetnike, koji svojom vještinom u pijesku stvaraju remek-djela koja ostavljaju posjetitelje bez daha.

Na prekrasnoj pješčanoj plaži nalaze se i šarmantni beach barovi u kojima se možete osvježiti, a poseban je ugođaj dočekati večer, zavaliti se u udobne pletene ljuljačke i uživati u bajkovitim prizorima zalaska sunca.

VOŽNJA KROZ NERETVANSKU DOLINU PRUŽIT ĆE VAM JEDINSTVENO ISKUSTVO! KUPITE DOMAĆE PROIZVODE KOD LOKALNIH PROIZVOĐAČA I FOTOGRAFIRAJTE PITORESKNA MJESTA NA NERETVI

Iako je dolina Neretve najpoznatija po čuvenim mandarinama, voću bez kojeg Hrvati ne mogu zamisliti jesenske i zimske dane, u ljetnim mjesecima možete kušati i kod lokalnih proizvođača uz magistralu kupiti lubenice, jabuke, nektarine, breskve, domaće likere, smokve i brojne druge kulture koje uspijevaju u ovom magičnom kraju!

Na putu od Ploča prema Opuzenu nalazi se na desetke štandova s lokalnih poljoprivrednih gospodarstava, a cijelo je iskustvo putovanja popraćeno pitoresknim mjestašcima koji se kao dragulji nižu uz Neretvu. Stablina, Čeveljuša, Šarić Struga, Rogotin i Komin – samo su neka od njih koja će vas osvojiti bezvremenskom ljepotom. Zastanite uz cestu, fotografirajte prekrasnu dalmatinsku arhitekturu koju krase čarobne crkvice i kamene kuće, upoznajte lokalno stanovništvo i udahnite spori ritam života koji je u velikim gradovima davno izgubljen.

U PLOČAMA PROŠETAJTE JEDNOM OD NAJVEĆIH RIVA U HRVATSKOJ, RAZGLEDAJTE IMPRESIVNU CRKVU I SUDJELUJTE U BROJNIM LJETNIM MANIFESTACIJAMA

Za jedne tek luka iz koje se izvozi teret prema susjednim državama, za druge trajektno pristanište prema Trpnju, no za Pločane ovaj je grad poput malog raja koji ne bi mijenjali nizašto. Ploče je, složit će se mnogi, grad po mjeri čovjeka, okružen fascinantnom prirodom Baćinskih jezera, Jadranskim morem i moćnom dolinom rijeke Neretve, te je idealno mjesto za miran obiteljski život.

Duž grada proteže se jedna od najvećih riva u Hrvatskoj, krasi ju veličanstvena crkva Crkva Kraljice Neba i Zemlje koja kao da je ”ukradena” iz slavnog Rima. Tu su i mnoštvo zabavnih, kulturnih i sportskih događanja koji se organiziraju tijekom ljetnih mjeseci.

Jedno od najpoznatijih događanja u sklopu Pločanskog ljeta zasigurno je Maraton lađa, najveće amatersko natjecanje u Hrvatskoj koje se održava svake godine u kolovozu, kada ekipe iz različitih krajeva Hrvatske i svijeta preveslavaju 22,5 kilometara dugu dionicu od Metkovića do predivnog pločanskog zaljeva. Maraton lađa na Neretvi veliki je turistički događaj koji nadilazi granice ovoga kraja, a sve to kako bi se sačuvala tradicionalna plovila u kojima su se, kako kažu Neretvani, rađale i umirale njihove obitelji.

GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE KOJE OBOŽAVAJU I TURISTI I LOKALCI

Svake godine, nekoliko tisuća oduševljenih posjetitelja okuplja se i na jednoj posebnoj večeri na pločanskoj rivi – Tradicionalnoj ribarskoj noći. Ovaj nezaboravni događaj donosi miris mora, okuse autentičnih neretvanskih specijaliteta i mnoštvo uzbudljivih doživljaja. Dok se sunce polako spušta na horizont, ribarske ekipe sa strašću pripremaju najsočnije jelovnike. Od ukusnih jegulja, zanimljivih žaba pa sve do svježe ulovljene ribe, ovdje baš svatko može pronaći nešto za sebe.

A da je gastronomija okosnica turističke ponude ovog kraja pokazuju i druge manifestacije u organizaciji Turističke zajednice Grada Ploča. Jedna od njih održat će se 14. srpnja na pločanskoj rivi, kada će poznati hrvatski chef Mario Mandarić kuhati neretvanske specijalitete za domaće stanovništvo i njihove goste. Idealna je to prilika da ovog profesionalnog kuhara, koji je osvojio srca gledatelja u showu ”Ples na zvijezdama”, upoznate uživo, kušate omiljene specijalitete pripremljene od domaćih proizvoda, ali i istražite grad Ploče i zelenu okolicu koja posljednjih godina privlači sve veći broj posjetitelja.

Festival „Od 2 do 2“ koji ove godine u Ploče dovodi LET 3, Gorana Baru & Majke te Ramba Amadeusa, vinski festival, dječje likovne kolonije, Paint & Wine radionice, animirani filmovi za djecu, brojne predstave i koncerti, filmske večeri na otvorenom, aktivan odmor, bogata kultura i povijest, izvrsna gastronomija… Razloga je puno za posjetiti jug Hrvatske ovog ljeta, a na vama je samo doći i odmoriti kao nikada u životu!

Izvor: Putni kofer

Više u kategoriji Grad