Politika i gospodarstvo

SUDJELOVALO 135 TISUĆA ISPITANIKA Hrvatska najsigurnija u Europi za samostalnu šetnju po noći

0

Hrvatska je najsigurnija država u Europi, ta nam činjenica već odavno ide u prilog kao turističkoj zemlji, a potvrđena je online istraživanjem portala Numbeo u kojem je sudjelovalo 135 tisuća ispitanika u preko sedam tisuća gradova i trajalo je tri godine!

Kako prenosi Dalmacija Danas, istraživanje je obuhvatilo nekoliko dojmova ispitanika vezano za kriminal pa je tako Hrvatska daleko najsigurnija u kategoriji ‘osjećaj sigurnosti kada noću hodaš sam‘ – postotak onih koji su se osjećali sigurni je impresivnih 74,63, druga država po sigurnosti u toj kategoriji je Slovenija sa 74,40 posto, a treći je Island u kojem se 72,26 posto noćnih šetača osjeća sigurno. Gruzija i Švicarska zaključuju ‘top 5’ država, dok je posebno intrigantno da su među najnesigurnijim državama – naglašavano, iako je ovo online istraživanje provedeno na velikom broju ispitanika, ipak je riječ o dojmu, utisku, makar se i iz takvih podataka mogu izvlačiti neki zaključci – Velika Britanija i Švedska s 43 posto, odnosno 43,69 posto sigurnih, a na samom dnu po osjećaju sigurnosti u samostalnoj noćnoj šetnji su u Francuskoj gdje se samo 35,59 ispitanika osjećalo sigurno u takvim okolnostima.

Dok je pretposljednje mjesto Bjelorusije (36,44) koliko-toliko očekivano, prilično je iznenađenje da se samo 41,25 posto ispitanika osjeća sigurno šetajući ulicama – Belgije?!

I dok je generalno malo iznenađenje ta obrnuto proporcionalna korelacija između bogatstva pojedine zemlje, odnosno ekonomskog statusa građana i sigurnosti, nikakvog iznenađenja nema u jednoj drugoj kategoriji prema istraživanju Numbeo portala…

Većina ostalih kategorija je vezana uz kriminal pa je tako Hrvatska – a podatke na nacionalnoj razini uglavnom prate brojke po pojedinim gradovima – izuzetno sigurna za šetnju po danu (tu postotak sigurnosti iznosi čak 87,61), a kategorija ‘nivo kriminala’ ima izuzetno niski postotak od 20,02, dok je najniži strah od opasnosti krađe automobila s 17,7 posto ‘zabrinutih, prenosi Dalmacija danas.

Međutim, čak 68,99 posto ispitanika vidi veliki problem u kategoriji ‘korupcija i potkupljivost‘! Potpuno očekivano, u već navedenim zapadnoeuropskim državama ta kategorija najmanje zabrinjava stanovnike – iako su kod nas svi ostali sigurnosni parametri poput opasnosti od napada na ulici ili pljačke vrlo niski, a u Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji puno viši, kod njih je korupcija vrlo rijedak pojam. Velika Britanija je među najmanje zabrinutim po toj osnovi – 32,96 posto – Belgija tek nešto više – 38,21 posto – dok i u Francuskoj mito očigledno predstavlja svakodnevicu sa 43,68 posto zabrinutih po toj osnovi.