0

Do prošlog mjeseca 58 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova RH dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit. Otpušteno je, potvrđeno je za N1, i šest službenika zatvorskog sustava i probacije.

Do ovoga je došlo nakon skandala s namještanjem polaganja državnih stručnih ispita za što je optužena bivša državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Čulina ex Rimac.

Državni ispit uvjet za posao

Inače, državni stručni ispit moraju položiti državni službenici najkasnije u roku od godine dana od početka rada u državnoj službi, ili u roku od šest mjeseci ako idu na radno mjesto više razine. Svako radno mjesto ima propisan ispit određene razine, a na polaganje se može izaći maksimalno tri puta. Ako ispit na položi državni službenik dobiva otkaz. To propisuje i Zakon o policiji.

Lani je, dakle, nakon afere u koju je prema tvrdnjama USKOK-a, bila upletena Josipa Rimac način polaganja državnih stručnih ispita promijenjen. Od 1. studenog 2022. uvedeno je polaganje elektroničkim putem, e-Državni ispit, kako bi, tvrde, sve bilo transparentnije. Novina je i da se u slučaju pada jednog predmeta mora ponavljati cijeli ispit.

Koliko ih nije položilo ispit?

“Od stupanja na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika Ministarstva unutarnjih poslova položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju”, odgovorili su iz MUP-a RH na upit N1.

Potvrdili su da ukupno 58 službenika do 17. listopada ove godine nije u propisanom roku položilo državni stručni ispit, pa su dobili otkaze.

“Kako bismo što boilje pripremili vježbenike za uspješno polaganje državnog ispita, Policijska škola ‘Josip Jović’ na platformi E-obrazovanje otvorila je kolegij ‘Državni ispit – priprema’, na kojem su dostupni svi pripremni materijali za tematske cjeline koje su predmet državnog ispita.
Naime, glavni ravnatelj policije naložio je svim policijskim upravama i Policijskoj akademiji ‘Prvi hrvatski redarstvenik’ određivanje ispitnih koordinatora koji će detektirati probleme kandidata, odnosno područja za koja je potrebna dodatna priprema te će navedene informacije razmjenjivati s nastavnicima stručnih predmeta u okviru interaktivnih radionica, radi pružanja dodatne edukacije budućim vježbenicima”, poručuju iz MUP-a.

Ni tri pokušaja nisu dovoljna

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave navode kako kod njih nije bilo službenika koji ni u trećem pokušaju nisu položili državni ispit.

“Međutim, prestanak službe po sili zakona zbog nepolaganja državnog ispita u propisanom roku, od uvođenja elektroničkog državnog ispita u studenom 2022. do danas nastupio je za šest službenika zatvorskog sustava i probacije”, potvrđuju iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Dodaju da su i oni osigurali edukaciju službenika za polaganje državnog ispita, putem e-učenja i odgovarajućih priručnika.

“Od ukupno prijavljenih 2.727 kandidata 123 odnosno 4,547% kandidata nije položilo ispit iz trećeg pokušaja”, poručuju na kraju, prenosi N1

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo